Dossier Haringvlietbrug

Op deze pagina volgt u de werkzaamheden met betrekking tot de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug

haringvlietbrug

 

 

De Haringvlietbrug, onderdeel van de snelweg A29, moet worden gerenoveerd. Uit onderzoek blijkt dat het bewegende deel van de brug is versleten. De klep, het bewegingswerk waarmee de brug kan worden geopend en gesloten en de technische systemen moeten worden vervangen.

De brug eraf

“Het bewegende deel van de brug, de klep, vertoont ouderdomsverschijnselen. De draaipunten, hoofd- en dwarsliggers zijn versleten en worden in 2023 vervangen. We vernieuwen ook alle technische systemen voor de bediening van de brug. In juni en juli 2023 halen we de klep van de brug eruit. Omdat de klep één geheel is, kunnen we dus geen enkele rijbaan openlaten. Ook niet voor nood- of hulpdiensten, het openbaar vervoer of (brom)fietsers. Waar de brug was, is dan een gat van 35 meter.” aldus Rijkswaterstaat

Het Haringvliet is een drukke vaarroute voor de recreatievaart. Vanaf 1 januari 2023 is het beweegbare deel van de Haringvlietbrug aan het eind van zijn technische levensduur. De brug wordt dan niet meer geopend om de hoge scheepvaart (hoger dan 13 m) door te laten.

Deze volledige stremming voor de scheepvaart duurt tot de renovatie van de Haringvlietbrug gereed is, naar verwachting in het najaar van 2023. De lage scheepvaart kan onder het vaste deel van de brug en ondervindt weinig hinder van de stremming van de brug en de renovatiewerkzaamheden.

 bron rijskwaterstaat.

https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/projectenoverzicht/a29-renovatie-haringvlietbrug-beweegbare-deel/planning-en-aanpak